«

»

Scheiden zonder vechtscheiding is heel goed mogelijk

Scheiden zonder vechtscheiding is voor iedereen haalbaar

scheiden zonder vechtscheiding is voor iedereen weggelegd.Deze uitspraak komt van Marina Schriek, zo is te lezen in haar boek Gefeliciteerd met je echtscheiding. Het verlies van het eigen waardigheidsgevoel is meestal de oorzaak van de strijd die echtparen leveren, al dan niet via mediators of advocaten. De ex-echtelieden die vaak jarenlang lief en leed hebben gedeeld, ontpoppen zich nu als krijgslieden in een strijd over de meest onbenullige dingen, gewoon omdat zij die ander niets meer gunnen. Zij lijken in veel gevallen elkaars grootste vijanden te zijn geworden en na betrekkelijke rust kan zelfs het kleinste voorval aanleiding zijn om de strijdbijl weer op te graven.

Het gevoel persoonlijk afgewezen te worden, ligt hieraan ten grondslag en door de scheiding is deze afwijzing een grote, gapende wond geworden. Vanwege de rol die de meeste advocaten  of juristen spelen in het geheel, doen zij er nog een schepje bovenop, door aan te geven waar ‘hun’ partij allemaal ook nog recht op heeft. Vaak worden wel alle rechten aangehaald, zonder rekening te houden met de verantwoording die meekomt met het hebben van rechten.

In Gefeliciteerd met je echtscheiding staat te lezen hoe een relatie weer in balans gebracht kan worden en vooral hoe je dat zo kunt houden. Voorkomen is natuurlijk altijd  beter dan later weer repareren. Maar mocht het dan toch tot een onvermijdelijke breuk komen, dan staat in dit boek te lezen hoe men de relatie op een goede manier kan beëindigen.

 

In de minne schikken om kosten te besparen
Opmerkelijk is dat op het scheidingsgebied de VVD met een nieuw wetsvoorstel  is gekomen van staatssecretaris Fred Teeven (justitie en veiligheid) wat het scheiden gemakkelijker moet maken. Het wetsvoorstel moet het mogelijk gaan maken voor stellen zonder kinderen om te scheiden zonder tussenkomst van de rechter. Volgens dit wetsvoorstel moet het mogelijk moeten worden om via de ambtenaar van de burgerlijke stand de scheiding uit te laten spreken gewoon op het gemeentehuis. Volgens Fred Teeven kan het op deze manier  ‘lekker vlot’, en  scheelt het ‘een berg kosten’, zo zei hij in het televisieprogramma Jinek. Want zo zegt Teeven, “dat is het grootste voordeel” van dit wetsvoorstel.

Teeven zei “Als je denkt dat er met z’n tweeën uitkomt, dan kun je naar een ambtenaar van de burgerlijke stand om te melden: in ons huwelijk zit geen toekomst meer. Vervolgens krijg je nog veertien dagen bedenktijd.” Daarna ben je officieel gescheiden.

Voor velen is een echtscheiding een traumatische gebeurtenis. Men zou veel liever goed bij elkaar blijven, dan goed of slecht uit elkaar gaan. Hoe het er ook voor staat met je relatie, het is een fijn gevoel om te begrijpen hoe misverstanden ontstaan en hoe je ze op kunt lossen. Hoe je dat aan kunt pakken is te lezen in Gefeliciteerd met je echtscheiding. Dit boek staat boordevol met voorbeelden en praktische handvatten om zelf toe te passen.

Wil je alvast wat lezen uit Gefeliciteerd met je echtscheiding lees dan hier de eerste hoofdstukken.

Meer over Marina Schriek of haar onderneming ‘de opening’ is hier te vinden.