«

»

Liefde komt met valkuilen

Helaas leren we tijdens onze opvoeding maar weinig over relaties, anders dan de voorbeelden om ons heen en de geromantiseerde versies in boeken, films en soapseries. Het komt er op neer dat iedereen het zelf maar moet uitzoeken. Omdat we geen flauw idee hebben van waar we mee bezig zijn, maken we er al gauw een potje van.
Relatie-ellende, uit elkaar gaan, een vechtscheiding, veel relaties gaan geen leven lang mee. Daarom krijgen velen in hun leven te maken met een verbroken relatie.

Keerzijde
Gelukkig zit er een keerzijde aan de medaille van machteloosheid en onbegrip over relatie-ellende. Behalve dat je er van baalt, ontdek je dat je graag meer wilt weten over de werking van relaties én dat je er beter in wilt worden. Dat is precies wat ik adresseer in mijn boek Gefeliciteerd met je echtscheiding. In het hoofdstuk ‘Anatomie van een relatie’ leg ik uit hoe een relatie ontstaat, en welke valkuil een grote verliefdheid met zich mee brengt. Bijna iedereen trapt in die valkuil en vervolgens zijn de rapen gaar. Deze valkuil maakt je letterlijk tot een slaaf van de liefde. Verslaafd aan liefde van de ander. Tja, en als je dan je ‘shotje’ liefde eens mist, leidt dat tot grote stress. Bijna niemand realiseert zich de enorme impact van relatie-stress op je leven van alle dag.

Stress helpt
Het is belangrijk om te leren wat het nut van stress is. Hoe merk je dat stress hebt en wat doe je er dan mee? In Gefeliciteerd met je echtscheiding wordt aan de hand van de stralen-methode, in zeven stappen uitgelegd hoe je stress in je leven kunt gebruiken als je persoonlijke kompas. Ook krijg je een aantal geluksstrategieën aangereikt, zoals OJE en OJO, die ik in dit blog graag nader toelicht.

OJE – omarm je ex en OJO – omarm je opvolger, bieden tegenwicht aan de neiging die je gemakkelijk vertoont, en die later een slechte gewoonte wordt, om je ex-partner en diens eventuele nieuwe partner, keer op keer, de zwarte piet toe te schuiven.

OJE, omarm je ex is een geluksstrategie die je toepast om een beter gevoel te krijgen over jezelf en over je leven. Zelfs al is je ex een notoire schurk of een onverbeterlijke bitch, daar op blijven concentreren, maakt je niet gelukkig. De strategie bestaat eruit dat je je concentreert op wat er wél goed is aan je ex. Toen je verliefd werd op je ex, deed je dat ook, dus dat het mogelijk is, is bekend. Je hoeft echt niet bang te zijn dat je opnieuw verliefd wordt. Het enige wat je doet is zorgen dat jij je weer goed gaat voelen door je stresslevel te verlagen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat je focus op negatieve zaken leidt tot stress met alle gevolgen van dien.

Heb je behoefte aan een echt uitgebreide uitleg met een duidelijk voorbeeld van OJE/OJO, mail me dan (via onderstaand formuliertje), dan stuur ik meer informatie op.

Ik wens je veel geluk in je relaties toe!

 

Marina Schriek